Ett äventyr på Tjörn

Nyklippt alpacka
På ön Tjörn utanför Göteborg ligger Billströmska folkhögskolan. Där har jag spenderat fem dagar på en sommarkurs, där vi bl.a. fått lära oss att spinna garn, färga olika fibrer och flera nya sticktekniker. Ledare för kursen var Anna Josefsson som har butiken Vinterverkstan och Lena Köster. Trots att jag lämnade Uppsala i gryningen kom jag tre timmar för sent första dagen och kastades direkt in i ullsorteringen med femton andra entusiastiska kursdeltagare.
Ullsorteringen innebär att man, när klippningen av fåren (eller alpackan, kaninen, kamelen etc) är gjord sorterar ut den ull som sedan ska spinnas. Skräp och korta s.k. ”dubbelklipp” tas bort.
Efter middagen åkte vi sedan på utflykt till Myckleby Nedergård på grannön Orust. Där fick vi träffa kameler, alpackor och emuer. Vi erbjöds möjlighet att rida på kamel men det hoppade jag över...

Kardverket
När besöket var över åkte vi vidare till ett båtvarv, där det även fanns ett kardverk. Aja Bergstrand som har företaget Manu Factus var stolt ägare till den imponerande maskinen. Där kan man lämna in sin ull för att sedan få den tillbaka i förädlad form som vackra kardflor, perfekta att spinna eller tova av.

Veckan fortsatte i högt tempo, med spinneri på både slända och spinnrock. Jag kämpade mig igenom en påse med mycket smutsig alpackaull, som gjorde mina fingrar svarta och mitt knä fullt av sand. Efter fem tvättar av den beige/vit/grå härvan antog den en nästan vit färg och jag är mycket stolt över resultatet.

Förutom spinnandet fick vi lära oss olika ullkvalitéer, och dess speciella egenskaper. Vi fick lära oss hur man kan förbereda ullen inför spinnandet, t.ex. genom att karda, kamma eller tesa. Anna lärde oss färga med olika sorters färg, t.ex. kallfärg och syrafärg och vi fick prova på att färga både garn, ospunnen ull och silke.

På torsdagen var det dags för avslutningsmiddag med färska räkor och en för mig helt ny dessert, Äggost! Äggosten serverades med färska jordgubbar, och var hur god som helst. Helt klart något jag ska försöka mig på att göra hemma.
Äggost
Efter den här veckan är jag trött men lycklig. Det har varit roligt att träffa så många människor med samma intresse, och tiden har flugit förbi. Nu har jag några dagars semester kvar, och för min del får det gärna regna, för jag sitter klistrad vid spinnrocken :)

/Stina

3 kommentarer:

 1. Hoppas du ocb Britta (?) kommer väl överens :)
  Ha det fint
  Cilla

  SvaraRadera
 2. Så trevligt du skrivit om vår vecka på Billströmska. Jag spinner nästan varje dag. I september ska jag delta i en heldagskurs här i Göteborg. Ha en skön sommar och spinn på.

  SvaraRadera
 3. Åh vad roligt du verkar ha haft det! Då kanske man kan se fram emot en spinnkurs i höst på Yllotyll då? :)

  SvaraRadera