Retro hårband/ turban

I en gammal stickbok från 8o-talet hittade jag dessa pannband och turbaner och tyckte bilderna var kul att visa när det nu har blivit trendigt igen med dessa accessoarer.

Så här blev pannbandet jag stickat med "turbanknut", väldigt enkel att göra som en lång resårstickad remsa med eller utan knappar.
Stickad i den mjukaste eco alpacan (från Viking) med stickor nr 5.Remsan är stickad ca 95cm lång och läggs 2 varv runt huvudet med omlott mitt fram. Mitt pannband är stickat i vanlig resår men halvpatent blir också fint och ger en fylligare resåreffekt.
Jag valde att sy till delarna som ligger omlott från baksidan med kaststygn så att det håller ihop snyggare. Knapparna är en fin dekoration i bak men man kan lika gärna hoppa över dem och sy ihop istället.

Ett snabbstickat julklappstips till syrran/mamma/väninnan !?
Garnkostnad 89:- Ett gratismönster från yllotyll hittar du här. /annelie

Ps. Nu håller jag på med en turbanmössa som kommer inom kort.

Eva-Lotta / Uppsalavante


Igår lördag hade vi ett trevligt inslag i butiken med Eva-Lotta stickandes på Uppsalavanten som lanserades till försäljning hos YlloTyll denna dag.
Många passade på att prata med Eva-Lotta om både vanten och andra stickrelaterade frågor.

Vi hade verkligen julfeelings under dagen med dalande snöflingor utanför, hembakta pepparkakor (eva-lotta) samt att vi pysslade med sista piffet av julskyltningen i våra fönster.

Ett stick-kit till Uppsalavanten är ett bra julklappstips!
Vanten i fönstret är stickad i Karin & svart, på bilden till höger nedan är den vänstra vanten stickad i svart & natur medan den till vänster är stickad i Alva & svart. /frida

Uppsala vanten

Idag, lördag, är det premiär för Uppsalavanten som Eva-Lotta Staffas/ Tålamodspåsen designat. Uppsalamotivet som inspirerat Eva-Lotta är domkyrkotornen och domkyrkans speciella rosettfönster, dessutom är ju uppsalas omtalade kajor med förstås!

Eva-Lotta kommer och stickar i butiken idag mellan kl 12-14 bla på ytterligare en färgställning av Uppsalavanten (i den nya färgen Alva & svart).

Vantarna är stickade i Visjö från Östergötlands ullspinneri och våra vantar är stickade i den melerade färgen Karin & svart. Uppsalavanten kommer bla att säljas i färdigförpackade kits i olika färgställningar. Vill du pocka ihop din egen kombination är åtgången 50gr av vardera färg och rekommenderade strumpstickor är nr 2 & 2½.

Visjö är ett mjukt härligt ullgarn i 100% finull från svenska finullsfår
och producerat i sverige. Tidigare i veckan fick vi också hem nya färger och påfyllning, se uppdaterad färgkarta för Visjö här.

/frida

Lövkrage

Favorit i repris. I våras stickade vi en kofta med löv i vårat grovlin med matchande tubkrage. Nu har vi stickat upp samma krage i en ullkvalité som värmer lite mer. Vi valde vackra Luxury Tweed från Debbie Bliss som det blir ett sådant levande och fint resultat av.

Våran är stickad i en ny färg för hösten nr 30, rosa. 2nystan räckte till en lagom hög tub med rundsticka nr 5. Garnkostnad 104:- Se färgkarta här
Kragen kan också stickas som axelvärmare och då behövs 4nystan.

Tips! När kragen är färdigstickad är det viktigt att tvätta upp den, speciellt då den är stickad i luxury tweed för då kryper angoran i garnet fram och gör kragen mjukare.

Pannband

Såhär blev pannbandet jag nämnde tidigare, inte så turbanliknande men ändå.
Det blir ju lätt så att man snöar in på något... man stickar ett projekt och medan man stickar det får man nya idéer som man vill förverkliga så 1 pannband, blir till 2, blir till 3...

Först blev det ett i resår (till vä) som sitter väldigt stadigt och skönt på, sen blev det ett till i mosstickning och fler är pågång bla ett som är mer turbanliknande.
Det gick ju så himla snabbt och jag älskar ju att sticka mindre projekt som kan bli klara på en kväll =)

Jag har dessutom upptäckt att pannband är en väldigt praktisk accessoar (brukar annars bara ha mössa) för det funkar och ser snyggt ut även om man har håret i toffs eller i knut som annars kan vara besvärligt att knöla in i en mössa.

Båda dessa pannband stickade jag i rowan cocoon som är ett mjukt och väldigt trevligt garn att sticka med. Tyvärr räckte inte 1nystan till 2st pannband men köper man 2nystan får man ut 3st och då har man ju 2 julklappar klara! Funderade på om man skulle gjort dom lite smalare för att få garnet att räcka men man vill ju ha dem sådär lite bredare. Alltså garnkostnad 1st pannband i cocoon 125:- eller 3st pannband för 250:-. Budget alternativ är M&K eco ull, då räcker det med 1nystan för 51/58:-
Du hittar mönster på pannbanden när du är inloggad som medlem på yllotylls hemsida under Julpyssel 1 2010/frida

SilkBlend från manos del Uruguay

I torsdags fick vi en stor leverans med det härliga garnet Silk Blend med flera nya färger. Se uppdaterad färgkarta på vår hemsida här. Garnet är handfärgat både i melerade och mer enfärgade färger och produceras av kvinnokoperativet Manos i Uruguay som är med i World Fair Trade Organization. Den härliga kvalitén 70% merinoull & 30% silke gör ju garnet inte sämre, väldigt mjukt, vacker lyster och trevlig och sticka med.
Vi bestämde oss för att hänga härvorna på vår "colinette vägg" som omväxling och det blev riktigt fint.

När jag var på stickfest i väst i våras började jag sticka på den här halsdukskragen /snodden som är liksidig med flätor på båda sidorna. Den blev klar lagom till vårvärmen och hamnade bland modellplaggen på lagret. Den fick komma fram nu till hösten och har blivit riktigt omtyckt av våra kunder, vissa har stickat både 1,2 eller 3st. Här är Alice fotad i våran (i färgen 7325 Peices) som är blågrön turkos. 2hg går åt och stickas på stickor nr 5½.Den här baskern (nr 990) stickade jag redan förra vintern i ett annat garn men resultatet i SilkBlend blev nästan bättre för ytmönstret kom fram mycket tydligare och gjorde sig väldigt bra i den svagt melerade gröna nyansen 4635, Agusta. Garnet som blev över räckte till ett par matchande handledsvärmare i samma ytmönster och som finns med på samma beskrivning. /frida

Flerfärgade garner...

Det är lätt att falla för vackra flerfärgade garner när man blir sticksugen av att bara titta på härvorna och deras fina färgnyanser.


Men sen kan man också bli besviken när man börjar sticka med dem, som den här färgen i Araucania Lauca som jag inte blev nöjd med när det visade sig mest bli smalrandigt.

Jag stickade en mössa på tvären färdig och sydde ihop men när jag fortfarande efter ngr veckor inte kände mig nöjd med resultatet rev jag upp!
Det blev istället en tubkrage till hälften i melerade Lauca och andra hälften i enfärgad Nepal och nu framträdde färgerna i det melerade garnet på ett mycket mer tilltalande sätt.
Vill man ha den här effekten att färgerna byggs på varandra med vissa förskjutningar så kan man provsticka och se vilket maskantal som krävs för att få färgerna anpassade mer över varandra.

Till den här tubkragen gick det åt 1hg Lauca & 2nystan Nepal. Mönster hittar du gratis på yllotylls hemsida om du är medlem och är inloggad.

Här brevid ser du några fina färgkombinationer. /annelie

mössa på beställning

Bland det roligaste med att jobba på yllotyll är att man får så mycket inspiration och idéer från våra kunder. I förra veckan hade jag en kille som skulle sticka ett pannband / "turban" till sin flickvän i födelsedagspresent. Det fanns inget bra mönster som passade hans önskemål så just nu håller jag på att försöka skapa ett. (bild kommer om det blir lyckat resultat)

En av våra stammisar önskade en mössa som var i samma sticksätt (2rm, 2am i halvpatent) som en av våra halsdukar, sagt och stickat, så här blev den...

Jag tycker personligen att den blev lite väl grov, huvudet ser ut som en ballong =) nej, kanske inte riktigt men det känns ju åtminstone stort. Så nu har jag stickat ytterligare en men i ett lite tunnare garn. Vet inte om det blev sån jättestor skillnad men det känns bättre.
Den första är stickad i ekimo (beige mix nr48m) på stickor nr 9 medan nr 2 är stickad i naturvit viking eco alpaca med stickor nr 6. 1hg garn behövs till båda. Båda mössorna + halsduken finns på samma mönster nr 2013 /frida

mohairtröja

den som väntar...
Vi har flera som gått och väntat på att vi ska bli färdiga med vår mohairtröja i Adele´s mohair men det har tagit sin tid fast den inte är något märkvärdig men ibland vill det sig liksom bara inte...
När mormor skulle montera ihop tröjan visade det sig att båda ärmarna var felstickade, det var bara att repa upp och börja om, inte så kul i mohair men allt går om man vill =)
Sen har den legat i butiken i väntan på att någon (jag) skulle ta hem den och skriva mönster...

Tröjan är stickad randig i den vanliga mohairen, bouclén och effektgarnet ribbonyarn och det blev ett väldigt fint resultat, festlig liksom. Tror den ska få vara med i julskyltningen, det borde passa bra.

Tröjan är lite insvängd i midjan och höftlång och passar både till byxor och kjol. Mjuk och skön med en större polokrage.

Stickas på stickor nr 7 och garnkostnaden är i stl M 680:- om man randar den i lika breda ränder av vardera kvalité som vi gjort. Vill man sticka den bara i den vanliga mohairen eller i bouclén går det lika bra då blir det 450:- i garnkostnad.
Vår tröja är stickad i färgen aubergin men det finns så många fler fina färkombinationer. HÄR kan du se garnerna från Adele´s i färggrupper så det ska vara lättare och se vilka som matchar varandra. /frida

mössa & halsduk

Lätt och snabbstickat. Mössan är stickad på tvären och stickas med förkortade varv och är fin med både rätsidan eller avigsidan utåt (på bild avigan utåt).
Halsduken fick bredare blockränder och stickas i rätstickning med stickor nr7 (vi lade upp 34m och stickade 20 varv av varje färg).

Båda är stickade i M&K eco ull som till den här hösten utökade sina färger med bla svart och armygrön som vi stickat med tillsammans med äppelgrönt.
Garnet är entrådigt spunnet, mjukt & dessutom ekologiskt ! Finns i både vacker naturskala med beiga och grå toner samt flera fina färger.

Åtgången till halsduk + mössa 2nystan av vardera färg. Stickas endast mössan är åtgången 2nystan (eller 3 om man vill göra den randig som vi). Till en halsduk behövs ca 5nystan beroende på längd och bredd.
Se mer info om mössan här

Chanel inspirerad kofta

Den här koftan som Ylwa gjort började Louise jobba i på en gång när den kom ner till butiken och den sitter som synes perfekt på henne (det är stl S som är uppstickad).

Chanel inspirerad som den är är den rak, nätt i modellen, lite kortare och med fickor såklart!
Koftan är stickad i garnet Nepal från garnstudio, som har blivit ett av våra favoritgarner ur garnstudios sortiment. Värmer alldeles lagom i sin blandning av ull & alpaca och dessutom väldigt mjuk. Plagget blir dessutom ännu mjukare efter tvätt då alpaca fibrerna kryper fram. Priset 29:-/nystan är mycket prisvärt för ett sådant bra kvalitetsgarn.

Koftan finns i stl xs - xxl garnkostnad stl S 319kr (sedan 29:- mer/stl).
Vår kofta är stickad i färg ljusbeige nr 206 med kanter i kamel nr 618.
/Frida & Louise

Klassiska tröjor

Här kommer tips på 3 klassiska tröjor som vi just nu skyltar med i butiken. De är relativt snabbstickade men i lite olika svårighetsgrad.

Härlig tröja i fiskbensmönster och mosstickning som är lite längre och med lite vidd. Raglanärm och fin fyrkantigt formad halsringning. Mönstret kommer från rowan magasin nr 48 och heter Rambler och stickas i garnet cocoon.
Svensk beskrivning finns, klicka på bilden för mer info och fler bilder.Modell Lotta från katalogen classic winter solace i mjuka och gosiga Alpaca Cotton från Rowan. Enkel slätstickad polotröja med bredare resårkanter. Formad och nättare i modellen, fin både till kjol och byxor.
Svensk beskrivning finns, klicka på bilden för mer info och fler bilder.

Klassisk "fiskar" el "pippi" tröja med raglanärm, här i en mer grovstickad variant från Sandnes i Fritidsgarn.