Barnkoftan Movitz

 Vår nya lilla baby/barnkofta har Stina döpt till Movitz, den är stickad i mjukaste babyalpaca silke från drops som finns i flera fina nyanser. 
   Vi valde en könsneutral kombination med randigt i naturvit nr100 och grön nr7820 och med ljust sjögrön nr7402 i resårkanterna med små gröna kokosknappar som passade perfekt.

Movitz finns i strl från 0-3mån upp till 5-6år och stickas med nr2½
 YlloTyll firar i år 30år och vi har löpande olika kampanjer.
Just nu har vi 20% rabatt på Drops Babyalpaca Silk som Movitz är stickad i.
44:-/n isället för 56:-
Gäller tom 9/8-15
/frida

Sommarvirkning i hampa


Ett mindre virkprojekt kan vara smidigt att ha med sig när man är ute och reser.
Vår ny väska och hatt är båda virkade i hampa garnet One Hemp i 100% hampa, garnet är lite hårdare/rustikare precis som lin och lämpar sig därför extra bra till virkning där man vill ha ett stadigt resultat.
Finns i 9 olika vackra nyanser...

Väskan Hot Summer Bag är rolig att virka i flerfärgsvirkning med olika mönster. 
3 färger används och det går åt 2nystan av vardera, vår väska är virkad i mörkgrå, kitt och skogsgrön och vi valde en större naturvit pärlemorknapp till.
Hatten Hot Summer är en lättvirkad fin hatt med bredare brätte. Snyggt tvåfärgad med ett parti flerfärgsvirkning i övergången.
Vår hatt är virkad i färgerna röd och vildrosa, en rolig lite annorlunda kombination.  Åtgång 2+1nystan.

Ett äventyr på Tjörn

Nyklippt alpacka
På ön Tjörn utanför Göteborg ligger Billströmska folkhögskolan. Där har jag spenderat fem dagar på en sommarkurs, där vi bl.a. fått lära oss att spinna garn, färga olika fibrer och flera nya sticktekniker. Ledare för kursen var Anna Josefsson som har butiken Vinterverkstan och Lena Köster. Trots att jag lämnade Uppsala i gryningen kom jag tre timmar för sent första dagen och kastades direkt in i ullsorteringen med femton andra entusiastiska kursdeltagare.
Ullsorteringen innebär att man, när klippningen av fåren (eller alpackan, kaninen, kamelen etc) är gjord sorterar ut den ull som sedan ska spinnas. Skräp och korta s.k. ”dubbelklipp” tas bort.
Efter middagen åkte vi sedan på utflykt till Myckleby Nedergård på grannön Orust. Där fick vi träffa kameler, alpackor och emuer. Vi erbjöds möjlighet att rida på kamel men det hoppade jag över...

Kardverket
När besöket var över åkte vi vidare till ett båtvarv, där det även fanns ett kardverk. Aja Bergstrand som har företaget Manu Factus var stolt ägare till den imponerande maskinen. Där kan man lämna in sin ull för att sedan få den tillbaka i förädlad form som vackra kardflor, perfekta att spinna eller tova av.

Veckan fortsatte i högt tempo, med spinneri på både slända och spinnrock. Jag kämpade mig igenom en påse med mycket smutsig alpackaull, som gjorde mina fingrar svarta och mitt knä fullt av sand. Efter fem tvättar av den beige/vit/grå härvan antog den en nästan vit färg och jag är mycket stolt över resultatet.

Förutom spinnandet fick vi lära oss olika ullkvalitéer, och dess speciella egenskaper. Vi fick lära oss hur man kan förbereda ullen inför spinnandet, t.ex. genom att karda, kamma eller tesa. Anna lärde oss färga med olika sorters färg, t.ex. kallfärg och syrafärg och vi fick prova på att färga både garn, ospunnen ull och silke.

På torsdagen var det dags för avslutningsmiddag med färska räkor och en för mig helt ny dessert, Äggost! Äggosten serverades med färska jordgubbar, och var hur god som helst. Helt klart något jag ska försöka mig på att göra hemma.
Äggost
Efter den här veckan är jag trött men lycklig. Det har varit roligt att träffa så många människor med samma intresse, och tiden har flugit förbi. Nu har jag några dagars semester kvar, och för min del får det gärna regna, för jag sitter klistrad vid spinnrocken :)

/Stina

Smörblomma

Vår nya trekantssjal Smörblomma är stickad i det väldigt tunna bomullsgarnet Tahiti som är en ny kvalité för den här vår/sommarsäsongen hos Schachenmayr.

Det är inte ofta man får tag i just bomullsgarn anpassat för sjalar så det är verkligen ett tillskott i sortimentet. Tahiti tonar sig från nyans till nyans mer eller mindre beroende på färg.

Vår Smörblomma sjal är stickad i den som heter Aquatic nr7652, milda toner av blått och turkost. Sjalen stickas med stickor nr3½ och 2nystan har gått åt, då får man ut en bra storlek på sjalen.

Smörblomma är lättstickad i växelvis slätstickning/avigvändslätstickning och hålvarv med en avslutande virkad uddkant, lagom projekt att ha med sig på resande fot.

Jag har just lagt upp till en egen smörblomma-sjal i garnet Malabrigo Lace i färg nr22 Sauterne, jag har 2st härvor och eftersom Malabrigo Lace har fler meter kommer den få växa sig stor...
/frida

Fotografering i Stadsträdgården

Häromveckan befann vi oss i Stadsträdgården, Uppsalas stadspark för att dels fota bilder till vårat nyöppnade galleri, men vi passade även på att fota några av våra barnplagg på YlloTyll-mammornas småttingar.

Här ovan ser vi Birk iklädd Lilla Leopold, en enkel kofta med mosstickade kanter i garnet DROPS Cotton Merino, färg 15 Gul. 
Här har vi Ella iklädd babymössan Alva och Alvas kofta, rätstickade på tvären i Mandarin Petit. Vi har valt färgerna 1012 Naturvit och 8050 Jadegrön
Här bär Birk en kofta med prickar ur boken "Babystickning på stickor 3", stickad i Lanett. Ella bär "Den allra första babykoftan" i Visjö, färg 17 Ingela. På huvudet har hon återigen babymössan Alva, men nu stickad i ullgarnet Duo.