marias mössa

Den här mössan med en virkad ros stickade Maria till sig själv i garnet Luxury Tweed från Debbie Bliss. Vi tyckte den var så fin och bad henne skriva ner hur hon stickat.

Med längtan till våren valde vi att göra en randig variant i grönt & rosa, det blev en riktigt söt mössa i en vårlik färgkombination. Dessutom blev det en del garn över i lagom mängd till ett par matchande handledsvärmare.
Mössan & värmarna finns i 3 stl (barn mindre, barn större & dam) och har mönster nr 1181. 2nystan går åt = garnkostnad 104:-

luxury tweed

Marias mössa är stickad i den mörkrosa färgen nr 17 och den randiga är stickad i rosa nr 30 & äppelgrön nr 11.
/frida


Tubkrage eller kjol med stjärnor

Den här kragen stickade vi upp till 2009 års julskyltning i garnstudios tunna alpaca. Många ville sticka den då men vi hann aldrig göra mönstret klart och när vi tog ner julskyltningen förpassades kragen till lagret.
I början på hösten dök kragen upp igen och då bestämde vi att det måste göras ett mönster nu när stjärnor och luser är så inne i modet. Vi ville ha den lite stadigare så därför stickade vi om den i lite grövre garn och det fick bli Karisma från garnstudio.

Halva kragen stickas i resår och andra halvan med bårder av stjärnor och luser. Den är ganska hög vilket gör att den blir användbar både som kjol/magvärmare och tubkrage som även går att dra upp över huvudet.

Matrialkostnad inkl mönster 273:-
Mönstret har nr 1171 och mer info hittar du här

/frida

Fin julklapp till katten

Jag har ett bra tips för kattägare som tröttnat på fula kattleksaker som ligger och skräpar på golvet. Dessa söta virkade blommor gick verkligen hem hos mina katter ! De älskar att springa runt och leka med blommorna som dyker upp på olika ställen i lägenheten men ser alltid mycket piffiga ut, som en näckros på parketten.

Blommorna går att variera i färg, form och material. Jag virkade mina i 2tr av garnstudios alpaca för att göra de extra greppvänliga för kissarna. De är virkade dubbelt, det vill säga en blomma åt varje håll och ett blad i mitten.

När katterna har fått tillräckligt med leksaker. Kan du tex göra blommorna till nyckelringar eller broscher och ge bort till vänner och bekant. Eller varför inte dekorera dina julklappar med dem.


Mönster på blomman "näckrosen" hittar du här.
/Johanna L

Virkade & tovade ullskålar

Dom här skålarna var tänkta att bli ett mönster redan i våras till yllotylls tunna lingarn men jag blev inte riktigt nöjd med att de blev så ostadiga. Jag försökte stärka dom men det gick inget vidare.

Så tidigare i höstas fick jag för mig att prova samma mönster i garnstudios nepal och sedan tova skålen. Resultatet blev riktigt bra ! Skålen blev stadig och lagom stor. Visserligen försvinner spetsvirkningen till viss del när man tovar dem men det gör inte så mycket.

För att testa mönstret så satte jag en av yllotylls flitiga stickerskor (och virkerskor) på att virka upp en till efter mönstret fast i garnet eskimo och med virknål nr 12. Den blev verkligen gigantisk!
Det framträder inte på fotot nedan hur stora dom faktiskt är innan tovning men efter en vända i tvättmaskinen blir det riktigt bra. Det är kul att kunna få samma skål i två olika storlekar bara genom att byta garn och virknål.
Vi dekorerade den mindre skålen i Nepal med spetsband för att ge den en mer romantisk look som passar fint nu i jul.

Mönstret på dessa tovade skålar (julpyssel 2010- 2) hittar du på yllotylls hemsida om du är medlem och inloggad.
/frida

Grovstickad tubkrage


Julklapp till honom ? Här är en grovstickad tubkrage som stickas på en kväll.

Vi har stickat i garnet Polaris från garnstudio i färgerna mellangrå och ljusgrå men vill man ha fler färger att välja på kan man istället sticka med 2tr eskimo.
Stickor nr 15 & 2nystan Polaris (eller 3-4nystan eskimo) behövs.
Garnkostnad i enf. polaris 116:-

Vi har stickat vår krage randig, 4 varv av varje färg, låt garnet löpa med i sidan vid färgbyte.

Mönster nr 952:
Lägg upp 38m på stickor nr 15 och sticka resårstickning 1rm, 1am i ca 20-25cm eller önskad höjd (garnet räcker till ca 30cm).
Maska av lagom löst så det inte blir stramt. Sy ihop.
/frida

Tillskott i amigurumifamiljen

De senaste tillskotten är en ninja, en liten apa som är helt underbar och
liemannen, i en mycket söt version. Även dessa har jag hämtat från den
underbara boken Creepy cute crochet, som är så inspirerande. Boken är på engelska men det finns ju flera böcker med söta amigurumis på svenska också, ett bra julkappstips till den småpysslige.

Tanken var att åtminstone ett par av mina figurer skulle bli julklappar (till barnsliga vuxna), men de är ju så fina tillsammans, så nu vet jag inte hur det blir. I värsta fall får jag väl göra fler...
Härnäst blir det nog ytterligare ett monster.

Figurerna har jag virkat i bomullsgarnerna Safran, Jasmin & Regnbågen. /Maria A

Kragar/Snoddar

Kärt barn har många namn...
Kragar/snoddar/fuskpolos/ tubar/ svängom-sjalar
ja, vad kallar man denna accessoar egentligen?
Vi hör våra kunder som har lite olika namn på dem men det har iaf blivit höstens stickprojekt nr 1 och vi har nästan massproducerat kragar i olika garnkvalitéer och olika sticktekniker. Allt från bra nybörjar projekt som den Louise har på sig till vänster i enkel rätstickning på grova stickor till något mer avancerade med flätor och mönsterstickade mm.


Vi har idag ändrat på vår hemsida och samlat kragar/snoddar i en egen kategori för att göra det mer lättöverskådligt.

Många av kragarna/snoddarna är snabbstickade så du hinner producera till jul om du vill ge bort en värmande accessoar eller så ger du bort ett kit med garn och ev stickor så att mottagaren får sticka själv.
Den naturvita stickas på stickor nr12 eller 15 och den lila på stickor nr 9. Se mer info på vår hemsida.

Vad kallar du den här accessoaren? Kommentera gärna! /frida

Patenstickad krage igen

Jag har stickat ytterligare en tubkrage i halvpatent...
det är samma mönster som den i kid silk, (nr1152, gratismönster finns på yllotylls hemsida om du är medlem).

Provade lite olika färgkombinationer och varianter av garn men till slut blev det Zauberball & Lanett för att få den lite mer vintrig.
Den glada zauberball färgen (nr 1564) kommer verkligen till sin rätt tillsammans med den koxgrå (nr 1088) i Lanett.
2nystan Lanett gick åt och det är den som jag använt som frontfärg (färg 1) och ca ½nystan zauberball till bottenfärg. Använde samma stickor som till kragen i Kid Silk.

En kurbitsmössa i samma färgkombinationer skulle vara snyggt till eller så kanske det blir för mycket? Det som är kvar av zauberball bollen tror jag nämligen skulle räcka även till en mössa...


Kan också rekommendera att sticka kragen med en Kid Silk och en Zauberball som också blir väldigt fint, har ett litet prov ligger i en av stickkorgarna, får se om det blir en tredje =)
/frida

Färgsprakande sjal

Ofta är det garnerna och deras färger som inspirerar en till olika projekt, detta är ett sådant.

När jag höll på och städade upp röran efter en lördag hade jag flera Silkgarden Sock nystan och Bouclé nystan tillsammans och såg hur fint de passade ihop. Jag började spana in på hyllorna och oj vad många fina färgkombinationer det fanns! Det bara måste få bli något och det blev denna sjal. Trött i huvudet som man blir efter en hektiskt lördag fick flera kombos följa med hem men valet föll tillslut på en silkgarden sock färg i rost, turkos, blått mm tillsammans med mild turkosblå bouclé. Mormor sattes åter i arbete och hon tyckte sjalen var så rolig att sticka så den blev klar snabbt.
Sjalen är lättstickad, rätstickning från snibb till snibb och randas mellan de 2 olika kvalitérna. 1nystan av varje gick åt./frida

Retro hårband/ turban

I en gammal stickbok från 8o-talet hittade jag dessa pannband och turbaner och tyckte bilderna var kul att visa när det nu har blivit trendigt igen med dessa accessoarer.

Så här blev pannbandet jag stickat med "turbanknut", väldigt enkel att göra som en lång resårstickad remsa med eller utan knappar.
Stickad i den mjukaste eco alpacan (från Viking) med stickor nr 5.Remsan är stickad ca 95cm lång och läggs 2 varv runt huvudet med omlott mitt fram. Mitt pannband är stickat i vanlig resår men halvpatent blir också fint och ger en fylligare resåreffekt.
Jag valde att sy till delarna som ligger omlott från baksidan med kaststygn så att det håller ihop snyggare. Knapparna är en fin dekoration i bak men man kan lika gärna hoppa över dem och sy ihop istället.

Ett snabbstickat julklappstips till syrran/mamma/väninnan !?
Garnkostnad 89:- Ett gratismönster från yllotyll hittar du här. /annelie

Ps. Nu håller jag på med en turbanmössa som kommer inom kort.

Eva-Lotta / Uppsalavante


Igår lördag hade vi ett trevligt inslag i butiken med Eva-Lotta stickandes på Uppsalavanten som lanserades till försäljning hos YlloTyll denna dag.
Många passade på att prata med Eva-Lotta om både vanten och andra stickrelaterade frågor.

Vi hade verkligen julfeelings under dagen med dalande snöflingor utanför, hembakta pepparkakor (eva-lotta) samt att vi pysslade med sista piffet av julskyltningen i våra fönster.

Ett stick-kit till Uppsalavanten är ett bra julklappstips!
Vanten i fönstret är stickad i Karin & svart, på bilden till höger nedan är den vänstra vanten stickad i svart & natur medan den till vänster är stickad i Alva & svart. /frida

Uppsala vanten

Idag, lördag, är det premiär för Uppsalavanten som Eva-Lotta Staffas/ Tålamodspåsen designat. Uppsalamotivet som inspirerat Eva-Lotta är domkyrkotornen och domkyrkans speciella rosettfönster, dessutom är ju uppsalas omtalade kajor med förstås!

Eva-Lotta kommer och stickar i butiken idag mellan kl 12-14 bla på ytterligare en färgställning av Uppsalavanten (i den nya färgen Alva & svart).

Vantarna är stickade i Visjö från Östergötlands ullspinneri och våra vantar är stickade i den melerade färgen Karin & svart. Uppsalavanten kommer bla att säljas i färdigförpackade kits i olika färgställningar. Vill du pocka ihop din egen kombination är åtgången 50gr av vardera färg och rekommenderade strumpstickor är nr 2 & 2½.

Visjö är ett mjukt härligt ullgarn i 100% finull från svenska finullsfår
och producerat i sverige. Tidigare i veckan fick vi också hem nya färger och påfyllning, se uppdaterad färgkarta för Visjö här.

/frida

Lövkrage

Favorit i repris. I våras stickade vi en kofta med löv i vårat grovlin med matchande tubkrage. Nu har vi stickat upp samma krage i en ullkvalité som värmer lite mer. Vi valde vackra Luxury Tweed från Debbie Bliss som det blir ett sådant levande och fint resultat av.

Våran är stickad i en ny färg för hösten nr 30, rosa. 2nystan räckte till en lagom hög tub med rundsticka nr 5. Garnkostnad 104:- Se färgkarta här
Kragen kan också stickas som axelvärmare och då behövs 4nystan.

Tips! När kragen är färdigstickad är det viktigt att tvätta upp den, speciellt då den är stickad i luxury tweed för då kryper angoran i garnet fram och gör kragen mjukare.

Pannband

Såhär blev pannbandet jag nämnde tidigare, inte så turbanliknande men ändå.
Det blir ju lätt så att man snöar in på något... man stickar ett projekt och medan man stickar det får man nya idéer som man vill förverkliga så 1 pannband, blir till 2, blir till 3...

Först blev det ett i resår (till vä) som sitter väldigt stadigt och skönt på, sen blev det ett till i mosstickning och fler är pågång bla ett som är mer turbanliknande.
Det gick ju så himla snabbt och jag älskar ju att sticka mindre projekt som kan bli klara på en kväll =)

Jag har dessutom upptäckt att pannband är en väldigt praktisk accessoar (brukar annars bara ha mössa) för det funkar och ser snyggt ut även om man har håret i toffs eller i knut som annars kan vara besvärligt att knöla in i en mössa.

Båda dessa pannband stickade jag i rowan cocoon som är ett mjukt och väldigt trevligt garn att sticka med. Tyvärr räckte inte 1nystan till 2st pannband men köper man 2nystan får man ut 3st och då har man ju 2 julklappar klara! Funderade på om man skulle gjort dom lite smalare för att få garnet att räcka men man vill ju ha dem sådär lite bredare. Alltså garnkostnad 1st pannband i cocoon 125:- eller 3st pannband för 250:-. Budget alternativ är M&K eco ull, då räcker det med 1nystan för 51/58:-
Du hittar mönster på pannbanden när du är inloggad som medlem på yllotylls hemsida under Julpyssel 1 2010/frida

SilkBlend från manos del Uruguay

I torsdags fick vi en stor leverans med det härliga garnet Silk Blend med flera nya färger. Se uppdaterad färgkarta på vår hemsida här. Garnet är handfärgat både i melerade och mer enfärgade färger och produceras av kvinnokoperativet Manos i Uruguay som är med i World Fair Trade Organization. Den härliga kvalitén 70% merinoull & 30% silke gör ju garnet inte sämre, väldigt mjukt, vacker lyster och trevlig och sticka med.
Vi bestämde oss för att hänga härvorna på vår "colinette vägg" som omväxling och det blev riktigt fint.

När jag var på stickfest i väst i våras började jag sticka på den här halsdukskragen /snodden som är liksidig med flätor på båda sidorna. Den blev klar lagom till vårvärmen och hamnade bland modellplaggen på lagret. Den fick komma fram nu till hösten och har blivit riktigt omtyckt av våra kunder, vissa har stickat både 1,2 eller 3st. Här är Alice fotad i våran (i färgen 7325 Peices) som är blågrön turkos. 2hg går åt och stickas på stickor nr 5½.Den här baskern (nr 990) stickade jag redan förra vintern i ett annat garn men resultatet i SilkBlend blev nästan bättre för ytmönstret kom fram mycket tydligare och gjorde sig väldigt bra i den svagt melerade gröna nyansen 4635, Agusta. Garnet som blev över räckte till ett par matchande handledsvärmare i samma ytmönster och som finns med på samma beskrivning. /frida

Flerfärgade garner...

Det är lätt att falla för vackra flerfärgade garner när man blir sticksugen av att bara titta på härvorna och deras fina färgnyanser.


Men sen kan man också bli besviken när man börjar sticka med dem, som den här färgen i Araucania Lauca som jag inte blev nöjd med när det visade sig mest bli smalrandigt.

Jag stickade en mössa på tvären färdig och sydde ihop men när jag fortfarande efter ngr veckor inte kände mig nöjd med resultatet rev jag upp!
Det blev istället en tubkrage till hälften i melerade Lauca och andra hälften i enfärgad Nepal och nu framträdde färgerna i det melerade garnet på ett mycket mer tilltalande sätt.
Vill man ha den här effekten att färgerna byggs på varandra med vissa förskjutningar så kan man provsticka och se vilket maskantal som krävs för att få färgerna anpassade mer över varandra.

Till den här tubkragen gick det åt 1hg Lauca & 2nystan Nepal. Mönster hittar du gratis på yllotylls hemsida om du är medlem och är inloggad.

Här brevid ser du några fina färgkombinationer. /annelie