marias mössa

Den här mössan med en virkad ros stickade Maria till sig själv i garnet Luxury Tweed från Debbie Bliss. Vi tyckte den var så fin och bad henne skriva ner hur hon stickat.

Med längtan till våren valde vi att göra en randig variant i grönt & rosa, det blev en riktigt söt mössa i en vårlik färgkombination. Dessutom blev det en del garn över i lagom mängd till ett par matchande handledsvärmare.
Mössan & värmarna finns i 3 stl (barn mindre, barn större & dam) och har mönster nr 1181. 2nystan går åt = garnkostnad 104:-

luxury tweed

Marias mössa är stickad i den mörkrosa färgen nr 17 och den randiga är stickad i rosa nr 30 & äppelgrön nr 11.
/frida


Tubkrage eller kjol med stjärnor

Den här kragen stickade vi upp till 2009 års julskyltning i garnstudios tunna alpaca. Många ville sticka den då men vi hann aldrig göra mönstret klart och när vi tog ner julskyltningen förpassades kragen till lagret.
I början på hösten dök kragen upp igen och då bestämde vi att det måste göras ett mönster nu när stjärnor och luser är så inne i modet. Vi ville ha den lite stadigare så därför stickade vi om den i lite grövre garn och det fick bli Karisma från garnstudio.

Halva kragen stickas i resår och andra halvan med bårder av stjärnor och luser. Den är ganska hög vilket gör att den blir användbar både som kjol/magvärmare och tubkrage som även går att dra upp över huvudet.

Matrialkostnad inkl mönster 273:-
Mönstret har nr 1171 och mer info hittar du här

/frida

Fin julklapp till katten

Jag har ett bra tips för kattägare som tröttnat på fula kattleksaker som ligger och skräpar på golvet. Dessa söta virkade blommor gick verkligen hem hos mina katter ! De älskar att springa runt och leka med blommorna som dyker upp på olika ställen i lägenheten men ser alltid mycket piffiga ut, som en näckros på parketten.

Blommorna går att variera i färg, form och material. Jag virkade mina i 2tr av garnstudios alpaca för att göra de extra greppvänliga för kissarna. De är virkade dubbelt, det vill säga en blomma åt varje håll och ett blad i mitten.

När katterna har fått tillräckligt med leksaker. Kan du tex göra blommorna till nyckelringar eller broscher och ge bort till vänner och bekant. Eller varför inte dekorera dina julklappar med dem.


Mönster på blomman "näckrosen" hittar du här.
/Johanna L

Virkade & tovade ullskålar

Dom här skålarna var tänkta att bli ett mönster redan i våras till yllotylls tunna lingarn men jag blev inte riktigt nöjd med att de blev så ostadiga. Jag försökte stärka dom men det gick inget vidare.

Så tidigare i höstas fick jag för mig att prova samma mönster i garnstudios nepal och sedan tova skålen. Resultatet blev riktigt bra ! Skålen blev stadig och lagom stor. Visserligen försvinner spetsvirkningen till viss del när man tovar dem men det gör inte så mycket.

För att testa mönstret så satte jag en av yllotylls flitiga stickerskor (och virkerskor) på att virka upp en till efter mönstret fast i garnet eskimo och med virknål nr 12. Den blev verkligen gigantisk!
Det framträder inte på fotot nedan hur stora dom faktiskt är innan tovning men efter en vända i tvättmaskinen blir det riktigt bra. Det är kul att kunna få samma skål i två olika storlekar bara genom att byta garn och virknål.
Vi dekorerade den mindre skålen i Nepal med spetsband för att ge den en mer romantisk look som passar fint nu i jul.

Mönstret på dessa tovade skålar (julpyssel 2010- 2) hittar du på yllotylls hemsida om du är medlem och inloggad.
/frida

Grovstickad tubkrage


Julklapp till honom ? Här är en grovstickad tubkrage som stickas på en kväll.

Vi har stickat i garnet Polaris från garnstudio i färgerna mellangrå och ljusgrå men vill man ha fler färger att välja på kan man istället sticka med 2tr eskimo.
Stickor nr 15 & 2nystan Polaris (eller 3-4nystan eskimo) behövs.
Garnkostnad i enf. polaris 116:-

Vi har stickat vår krage randig, 4 varv av varje färg, låt garnet löpa med i sidan vid färgbyte.

Mönster nr 952:
Lägg upp 38m på stickor nr 15 och sticka resårstickning 1rm, 1am i ca 20-25cm eller önskad höjd (garnet räcker till ca 30cm).
Maska av lagom löst så det inte blir stramt. Sy ihop.
/frida

Tillskott i amigurumifamiljen

De senaste tillskotten är en ninja, en liten apa som är helt underbar och
liemannen, i en mycket söt version. Även dessa har jag hämtat från den
underbara boken Creepy cute crochet, som är så inspirerande. Boken är på engelska men det finns ju flera böcker med söta amigurumis på svenska också, ett bra julkappstips till den småpysslige.

Tanken var att åtminstone ett par av mina figurer skulle bli julklappar (till barnsliga vuxna), men de är ju så fina tillsammans, så nu vet jag inte hur det blir. I värsta fall får jag väl göra fler...
Härnäst blir det nog ytterligare ett monster.

Figurerna har jag virkat i bomullsgarnerna Safran, Jasmin & Regnbågen. /Maria A

Kragar/Snoddar

Kärt barn har många namn...
Kragar/snoddar/fuskpolos/ tubar/ svängom-sjalar
ja, vad kallar man denna accessoar egentligen?
Vi hör våra kunder som har lite olika namn på dem men det har iaf blivit höstens stickprojekt nr 1 och vi har nästan massproducerat kragar i olika garnkvalitéer och olika sticktekniker. Allt från bra nybörjar projekt som den Louise har på sig till vänster i enkel rätstickning på grova stickor till något mer avancerade med flätor och mönsterstickade mm.


Vi har idag ändrat på vår hemsida och samlat kragar/snoddar i en egen kategori för att göra det mer lättöverskådligt.

Många av kragarna/snoddarna är snabbstickade så du hinner producera till jul om du vill ge bort en värmande accessoar eller så ger du bort ett kit med garn och ev stickor så att mottagaren får sticka själv.
Den naturvita stickas på stickor nr12 eller 15 och den lila på stickor nr 9. Se mer info på vår hemsida.

Vad kallar du den här accessoaren? Kommentera gärna! /frida

Patenstickad krage igen

Jag har stickat ytterligare en tubkrage i halvpatent...
det är samma mönster som den i kid silk, (nr1152, gratismönster finns på yllotylls hemsida om du är medlem).

Provade lite olika färgkombinationer och varianter av garn men till slut blev det Zauberball & Lanett för att få den lite mer vintrig.
Den glada zauberball färgen (nr 1564) kommer verkligen till sin rätt tillsammans med den koxgrå (nr 1088) i Lanett.
2nystan Lanett gick åt och det är den som jag använt som frontfärg (färg 1) och ca ½nystan zauberball till bottenfärg. Använde samma stickor som till kragen i Kid Silk.

En kurbitsmössa i samma färgkombinationer skulle vara snyggt till eller så kanske det blir för mycket? Det som är kvar av zauberball bollen tror jag nämligen skulle räcka även till en mössa...


Kan också rekommendera att sticka kragen med en Kid Silk och en Zauberball som också blir väldigt fint, har ett litet prov ligger i en av stickkorgarna, får se om det blir en tredje =)
/frida

Färgsprakande sjal

Ofta är det garnerna och deras färger som inspirerar en till olika projekt, detta är ett sådant.

När jag höll på och städade upp röran efter en lördag hade jag flera Silkgarden Sock nystan och Bouclé nystan tillsammans och såg hur fint de passade ihop. Jag började spana in på hyllorna och oj vad många fina färgkombinationer det fanns! Det bara måste få bli något och det blev denna sjal. Trött i huvudet som man blir efter en hektiskt lördag fick flera kombos följa med hem men valet föll tillslut på en silkgarden sock färg i rost, turkos, blått mm tillsammans med mild turkosblå bouclé. Mormor sattes åter i arbete och hon tyckte sjalen var så rolig att sticka så den blev klar snabbt.
Sjalen är lättstickad, rätstickning från snibb till snibb och randas mellan de 2 olika kvalitérna. 1nystan av varje gick åt./frida