Sjalen Umbel

Både Evelina och jag har stickat varsin Umbel sjal, ett mönster som finns att köpa på Ravelry här

Det blir ju lätt så att att det smittar av sig, först stickade Evlina en sjal till sig i Fino från Manos och jag tyckte både den såg så rolig ut att sticka (det var den!) och var så vacker så jag valde att sticka en till mig.
Jag hade två söta små härvor Malabrigo Lace i färgen Lettuce hemma i väntan på ett bra projekt så det blev liksom en bra matchning där
Sjalen stickas i avigvändslätstickning och får en fin rundad form med hjälp av förkortade varv, mönstret som görs i slutet gör att en "taggig" form framträder. 

Väldigt fin form att ha över axlarna till en sommarklänning men den funkar också bra att vira runt halsen som en halsduk då den får långa tampar.

Evelinas sjal i den vackra färgen Rosewater nrSF413 i Fino är "mer rätt" i grovlek som det garn som anges i mönstret medans Malabrigo Lace är något tunnare så jag ökade på 3 rapporter för att få ut en bra storlek utan att behöva sticka den för gles. 
Vi har båda stickat med stickor nr4 och ca 1hg garn har gått åt.

Fler bilder på våra Umbel-sjalar finns i vårt nya Galleri på vår hemsida, under personelen
/frida

mjukt till dom små...

 Vår linkofta Vilhelmina har fått en miniversion!
Lilla Vilhelmina
är stickad i MiniDuett från Sandnes Garn som är en nyhet för YlloTyll
Vi introducerar Mini Duett med 20% kampanjpris  tom 5/7-15

Mini Duett är väldigt mjuk i en blandning av 55% bomull & 45% merinoull som passar utmärkt till baby & barnplagg.
Lilla Vilhelmina är stickad i den mörkgrå färgen nr5873 och finns i storlek från 3månader upp till 4år.
Vår nya lilla randiga slipover Mio är också stickad i Mini Duett, randig i de två fina gröna nyanserna nr8514 & 8744. Stickas enbart i rätstickning med ett litet sprund.

/frida

Meave i grovlin


Enkel och snabbstickad kortärmskofta stickad i YlloTylls Grovlin.
Meave stickas i ett enda stycke på tvären med förkortade varv. Inga sömmar & inget som ska plockas upp eller virkas i efterhand, när det är avmaskat är den klar. Förutom att sy i knappar då. Sånt gillar jag.

Meave stickas med stickor nr6 och i enbart rätstickning så det går dessutom snabbt att sticka.
Koftan på bilden är stickad i oblekt grovlin och vi valde klassiska naturvita pärlemorknappar. YlloTylls grovlin finns i en färgskala med basfärger. Önskar du mer kulör så går det lika bra att sticka med 2tr av yllotylls tunna Lin, det blir samma åtgång som i grovlinet!

/frida

Vilhelmina igen

Tidigare under våren konstruerade vi linkoftan Vilhelmina. En enkel nättare linkofta med spetspaneler framtill, läs mer om den här.
Nu har vi stickat en ny variant på koftan där vi tagit samma spetsmönster även till hela bakstycket.
Spetsmönstret är enkelt och framträder fint i lingarnet efter tvätt och blockning.

Vilhelmina passar lika fint till kjol som klänning.
Den jag har på mig är stickad i mjölkvit nr14 och Anna-Karin har en i marinblå nr64.

Koftan stickas med stickor nr3 till kanterna och resterande med nr 3½.
Åtgång 3-5hg beroende på storlek.
/frida

Somrig Bladglöd, juni månads gratismönster

 
Nu har vi äntligen fått några varma och soliga dagar här i Uppsala, och sommaren är här! Varför inte sticka en tunn linsjal att svepa över axlarna på kvällen?

Detta är Bladglöd, stickad i YlloTylls tunna lin och med en stickad lövkant i Noro Taiyo 4ply.
Själva sjalen är rätstickad och då har vi använt stickor 5 och stickat i ljusgrått lin. Sen stickas lövkanten separat i det melerade Noro-garnet. Här har vi använt en något mindre sticka 4 och färgen 63. Kanten sys sedan fast på sjalen.

Vill du hellre sticka i ull passar t.ex Hjelholts eller Ullgarn Extra 1 utmärkt.
/ Hanna

Årets regniga Maj...


Som ni kanske har märkt så har vårvädret med både regn och blåst lämnat en del övrigt att önska. Årets vårväder har dock varit typiskt stickväder och inspirerat till en intern liten 2-manna KnitAlong. Valet föll på Pluie Cardigan av Alex Capshaw-Taylor. En alldeles fantastisk kofta med paraplymotiv i intarsia!
Vi valde att sticka i Rauma Finull . Julia i röd kofta i färgen 444 och Stinas blå kofta i färg 449. Båda koftorna har vita paraplyer och detaljer i färgen 401.
Att sticka i intarsia är tidskrävande men roligt. Det är en teknik för flerfärgsstickning där varje parti färg får egna små nystan som snos kring varandra vid färgbyte, istället för att trådarna löper med på baksidan. Resultatet blir därför tunnare och smidigare än vid vanlig flerfärgsstickning. En intarsiastickning med alla dess små nystan är dock inget man utan vidare släpar med sig, men gör sig utmärkt hemma tillsammans med en ljudbok.
Under 1980-talet var intarsia en omtyckt teknik som senare dalat i popularitet. Vi hoppas nu på att fler vågar sig på denna roliga teknik!

Med hopp om att kunna lägga paraplykoftorna på hyllan tills i höst, ser vi fram emot en solig sommar fylld av härlig sommarstickning!

                                                                       /Stina och Julia