Tips !


På Rowans hemsida har dom lanserat wool week 2011 som en del i en kampanj för att framhäva ull och dess goda egenskaper.

Tillsamman med desginern Marie Wallin har studenter på Nothingham Trent University tagit fram interiörer och accessoarer i just ullgarn. Mer finns att läsa på rowans hemsida här

Mönstren som de tagit fram finns gratis på deras hemsida för medlemmar (det är gratis att bli medlem) och är väldigt fina. Jag tycker väldigt mycket om den här väggbonaden till höger och den virkade kudden nedan. Men det finns väldigt mycket annat fint oxå.

Stickat och virkat i inredningen är just nu väldigt trendigt och dessutom är det oftast lagom stora projekt.

Vi håller just nu på att skapa en ny sida på vår hemsida där vi samlat inredning, jag hoppas den blir klar under oktober. håll utkik! /frida

Nya vantar

Dessa vantar, Vantar i Finull med rätstickad kant, har Eva-Lotta (tålamodspåsen) stickat och gjort mönster på till oss. Tänkt att matcha den fina mössan med stjärna som du kan se här då de har samma kanter.
Mönsterfärgerna räcker till både mössa och vantar.

Dessa vantar är stickade i Rauma Finullgarn nr438 petrolblå med kant i nr436 svart, nr435 blodröd & nr454 lime.
1nystan bottenfärg behövs till vantarna.

Bra passform med tumkil och muddkrage dessutom trevligt med en vante som inte är alltför tjock.
/frida

Sticka en lampskärm i höst

Det råder just nu en inredningstrend - nämligen stickat. Allt ifrån stickade filtar och kuddfodral till lampskärmar och stolsdynor. Min vän Sara ville sticka en gul lampskärm till sin kökslampa och bad mig om hjälp. Efter lite funderande kom vi fram till att tre trådar gult Eskimogarn från Garnstudio på en rundsticka nr 10 gav rätt känsla på en stor lampskärm. Vi mätte runt lampan och räknade ut maskantal, sen stickade Sara helt enkelt en lång tub i resårstickning som hon trädde över skärmen. När jag såg det fina resultatet blev jag inspirerad att sticka en egen, och som av en händelse hade jag några nystan vitt Eskimogarn hemma så det vara bara att sätta igång. Lampan har fått många komplimanger och på beställning stickade jag den gröna. Den i beige är till butiken och kommer så småningom att dyka upp i skyltningen.
Det är både ett snabbt och lätt sätt att piffa till därhemma, och även ett bra sätt att ta vara på restgarn. Det kan vara bra att välja ett garn eller en skärm som går i sam
ma färg eftersom skärmen lyser igenom lite.

/Stina

Favorit kofta i Noro Silk Garden Sock

Här kommer foton på en av våra favorit koftor nr 1142 "kortare A-linje kofta med ytmönster" uppstickad i en annan färg. Vi fick låna koftan av en kund, alltid kul att se hur andra färger ser ut uppstickade. Dessutom har hon valt att ha 3st något mindre knappar istället för 2st stora.

Koftan på bilderna är alltså stickad i Silk Garden Sock färg nr 315 som är riktigt snygg.

här kan du se bilder på vår egna kofta som vi bloggade om förra sommaren

Herrmönster

Garnstudio har till den här hösten lagt ut nya mönster till killar och män på sin hemsida och senare i höst kommer de i en Drops katalog.
Ett trevligt och behövligt tillskott för mönster till herrar är en bristvara och vi får då och då kommentarer om varför det finns ett sånt litet utbud.

Här är tre av våra favoriter:
Snygg kofta med sjalkrage stickad i alaska (eller nepal) med trendiga "pippi" ränder. Garnkostnad stl L 572:-

En tröja stickad i ullgarnet Karisma, fin hals och stickad i dubbelmosstickning för struktur.
Garnkostnad stl L 390:-

Ytterligare en tröja som är stickad i en härlig kombination av alpaca och kid silk, en riktig myströja! Ett enkelt ytmönster och sjalkrage gör tröjan till en klassiker.
Garnkostnad stl L 724:- Ett tips om du inte vill sticka tröjan med 2tr är att 1tr av garnerna alaska och nepal går minst lika bra och då blir garnkostnaden 442:- (i nepal stl L)

Drops garner har fått lägre pris tex alaska 22:- (28:-), nepal 26:-(29:-) och karisma 26:- (31:-). Inte helt fel om man ska sticka en herrtröja...
Gå in på vår hemsida (eller i butiken) för att se alla färger i dessa garner.

/frida & annelie

Ny bok: Sticka halsdukar, kragar, snibbar !


För nån vecka sedan fick vi in en ny bok: Sticka halsdukar, kragar, snibbar ! av Ann-Mari Nilsson, en efterlängtad uppföljare till Sticka mössor, vantar, sockor !

Boken innehåller 45 mönster i olika svårighetsgrader på snygga, praktiska och värmande acceccoarer att värma hals och axlar med.
pris: 198:-

Vi har även fått in påfyllning av Sticka mössor, vantar, sockor ! som innehåller 53st mönster i olika svårighetsgrader på nämnda projekt. Pris 245:-

Båda böckerna är bra inspirationskällor för såväl nybörjare som stickvana. Mönstren är bra att ha som grund om man själv vill prova på att komponera något eget.
I böckerna är mycket stickat i Östergötlands ullgarn Visjö men exakt samma grovlek har också Rauma Finullgarn. Båda dessa ullgarner finner du färgkartor på på vår hemsida.
/annelie

Rowan Fine Tweed

För någon vecka sedan fick vi hem höstnyheten Fine Tweed från Rowan.
Garnet ligger på jättesöta små 25gr nystan (men innehåller ändå 90m), praktiskt om man vill mönstersticka med flera färger eller bara vill ha en kontrastfärg till kanter eller så.

Blev själv väldigt förtjust i de vackra färgerna som finns, jättesnygga petrolfärger, mustiga höstfärger (speciellt den gula Leyburn 383 som är höstens modefärg). Den röda är en ovanligt snygg mörkare röd som ändå är intensiv i tonen. Väldigt fina klassiska grå och beiga nyanser finns också. Hur ska man kunna välja?

Efter lite fundernade slutade det med den lite ovanliga brunoranga färgen Dent 373. På bild har jag stickat upp 3 nystan till min pågående trekantssjal i rätstickning med hålmönster. Gissar på att 5nystan borde ge en bra storlek på sjalen. Tänkte sedan virka någon fin uddkant i en kontrastfärg som jag tror får bli just den gula Leyburn.

Just nu stickar vi också på de fina mönsterstickade vantarna "Aldis Mittens" ur den nya rowan katalogen Nordic Tweed som hör till bla Fine Tweed.
På bilden har de stickat i de grå nyanserna Malham & Buckden men vi valde en lite djärvare kombo med den gula Leyburn som bottenfärg och naturvit Bell Busk som mönsterfärg. Hoppas det blir snyggt. Bild kommer så fort de är klara !

Sen var vi ju tvungna att även sticka ett helt plagg i garnet också =)
En av våra stickerskor stickar en tröja med hålmönster i en av de petrolfärgade nyanserna. Hon var in i butiken och visade ett halvt bakstycke och det ser ut att bli riktigt fint.
Tyvärr hade jag slut på batteri i kameran så jag kunde inte ta en bild som smakprov men bilder kommer när den är klar.
Klicka på länkarna i texten så hittar du färgkartor med priser mm samt designen ur den nya katalogen.

/frida

Linberedning på gammalt vis


På Hemslöjdens gård Sätergläntan i Dalarna finns mycket att lära. Förra året gick jag deras ettåriga stickningsutbildning och i år har turen kommit till vävningen. Oavsett vilken av hantverks-utbildningarna man går, värderas kunskapen om materialet högt och utgör en stor del av undervisningen. Den här veckan har vi fått bekanta oss med linet och det folkliga sättet att
bereda det inför spinningen. Eftersom Yllotylls eget lin är så populärt, tänkte jag att det kunde vara roligt för bloggläsarna att få veta lite mer
om det traditionella sättet att hantera linet!

När linet ska skördas, rycks det upp med rötterna. Det får sedan torka, och fröhusen repas av och sparas inför nästa sådd. De spinnbara fibrerna gömmer sig inuti strået, och för att få fram dem, genomgår linet en kort
ruttningsprocess, så kallad rötning. Det kan ske antingen i vatten eller på land. Här lägger förra årets elever ut lin för landrötning.

När linet är färdigrötat, är det dags att bråka det och rensa bort den grövsta stammen, så att ytterskalet på stjälkarna lossnar.
Det kan förstås göras
maskinellt, men på skolan fick vi prova den traditionella handbråkan, som jag gör på bilden till höger.

När de torra linstjälkarna
känns mjukare, går man över till skäktningen.

Traditionellt görs den genom att man "slår" linet med en skäktkniv/ skäktsvärd eller drar det genom en draga. Mina klasskompisar Linda och Signe provar på både och.

Till sist ska man häckla linet för att få fram de långa fibrerna, som används till finare spinning. Man drar då
linet genom en platta med upp- och nervända "spikar", som sitter tätare och tätare ju finare linet blir. Även blånorna som blir över, tas till vara och används till spinning av grövre garner.

Själva spinningen då? Förra året hade jag ett väldigt sjå att ens få till en tråd som inte gick av, men lyckligtvis verkar jag få min revansch i år och tycker genast att det är mycket roligare! Här på bilden har jag förevigat mitt första blångarn, spunnet på slända. Jag skulle väl inte direkt vilja sticka en tröja i det - det är rätt stickigt och inte direkt världens jämnaste - men nog är jag rätt stolt ändå!

Nu ser jag fram emot vårt första riktiga vävprojekt, där vi kommer att spinna blånor på spinnrock och väva en grov väv av garnet. Första steget blir förstås att bekanta sig med spinnrocken och öva på att spinna, utan att få alltför många fnurror på tråden... /Térèsemössor och ny mössa

Mössor är nog mitt favoritprojekt.
1. lagom stort att ha med sig (och praktiskt med rundsticka)
2. ingen montering (oftast eller väldigt lite)
3. man behöver inte göra nr 2 (som när man stickar sockor och vantar)
4. man kan sticka det mesta (flätor, ytmönster, mönsterstickning, ja allt egentligen)

Just nu planerar jag för flera nya mössor men Eva-Lotta (tålamodspåsen) har redan designat en ny mössa till yllotyll och stickat upp den i 2 färgkombinationer.
Här får man med både lite mönsterstickning med flera färger och ett vackert ytmönster i form av en stjärnblomma i toppen.
Modellen är en snygg basker/lite påsmodell men vill man ha den nättare i storlek är det enkelt att göra genom att sticka det slätstickade och enfärgade partiet lite kortare då blir det en mer traditionell baskermodell.

Mössan är stickad i Rauma Finullgarn som vi för ett par v sedan fick hem i många vackra nyanser. Det garnet blir mjukare efter tvätt men är man känslig och vill ha ett riktigt mjukt garn så passar Östergötlands Ullspinneris Visjö perfekt.

Åtgången till mössan är 1nystan bottenfärg + 1nystan av vardera 3 mönsterfärger (det går åt ca 10gr så antigen kan man sticka flera mössor eller göra något annat fint).
Se mer info om mössorna här på vår hemsida, där hittar du även länk till färgkarta.

/fridaLite stökigt och bökigt

Senaste tiden har vi haft det stökigt och bökigt utanför butiken.
Det började redan under sommaren med uppgrävning av hela gatukorsningen och under de senaste veckorna har dom närmat sig butiken.

I förra veckan när vi kom till jobbet var det stora trädet framför vårt skyltfönster närmast gatan borta och nu är det avspärrat nästan ända fram till dörren. Kullerstenarna är borta och marken på hela torget ska jämnas till samma nivå som Dragarbrunnsgatan.
Om en vecka ska dom vara klara med vårat hörn och provisorisk asfalt ska läggas på torget till efter årsskiftet då hela förändringen av torget planeras sättas igång. /frida

Tunika med mönster


Så här blev vår tunika i stickad efter Garnstudios mönster nr 133-15 i Karisma. Vi valde istället en ljusgrå botten nr44 med bårder i turkos nr 50 och naturvit nr 01 istället för beiga och bruna nyanser.
Mönstret till tunikan hittas här

Garnkostnad stl M 364:-

Enligt Barbro som stickade var den rolig att sticka med lagom mycket mönster även om varven ibörjan med runt 600m var lite långsamma men det är ju som sagt bara i början för att få till den fina volangiga/veckade kanten.

Tips! Är man inte så lång så kan man tänka på att ev korta av det enfärgade partiet för även på våra långa provdockor gick den ner över halva låren.

/Frida