Rosettbrosch

Här kommer nästa snabba julklappstips.
En rosettbrosch:

Välj ett garn och ett par stickor som passar till. Lägg upp valfritt antal maskor. Maskantalet bestämmer rosettens höjd - liten och nätt eller riktigt maffig, du bestämmer själv!
Rätsticka en remsa som är tre- fyra gånder så lång som den är bred. Maska av och sy ihop till en ring, fäst trådarna.
Sticka sedan en liten remsa på ungefär halva maskantalet, den får inte bli för lång, bara ungefär två gånger sin egen bredd, annars får rosetten ingen tydlig midja. Maska av, sy ihop och fäst trådarna. Trä den lilla ringen över den stora och vips har du gjort en rosett.

Nu kan du fästa en nål, en knapp eller ett band på baksidan och låta det vara bra så eller så kan du jobba vidare med valfritt pynt. Band, knappar, farmors gamla brosch - ta det du har och tycker är fint!

Broschen blir fin på mössan, kragslaget och varför inte i julgranen eller på ett paket?
/ Maria H

5 kommentarer:

 1. Vilken bra idé! Jag svängde ihop två igår, en slätstickad och en rätstickad, och jag förstår varför ni har gjort allihop i rätstickning. Mycket snyggare!

  SvaraRadera
 2. Jag drog också igång direkt, men jag valde att mossticka min. Jag har bara kommit halvvägs men börjar nu tveka när jag såg föregående kommentar. Hmm. Får lura lite på det här.
  Tack för ett bra tips.

  SvaraRadera
 3. Moss funkar säkert utmärkt, problemet med slätstickningen är att den rullar ihop sig i kanterna och då ser rosetten skum ut. Jag har dessutom gjort den i ett garn som inte verkar påverkas av blockning så jag får liksom inte ordning på den. Moss ska jag bog testa i nästa faktiskt, jag tror att det vore ursnyggt!

  SvaraRadera
 4. Åh så fint Maria!

  SvaraRadera