Värm en liten

Sticka och rädda liv - går det?

Tidningen Dagen har, i samarbete med biståndsorganisationen PMU och Libris förlag, dragit igång initiativet Värma liten, som ska bevisa just det. Jag läste om projektet på bloggen 365 saker du kan sticka, och ville passa på att uppmärksamma det också på vår sida.

Fast man kanske inte kan tro det, dör många barn av nedkylning även i varma länder som Kenya, Tanzania, Sierra Leone och Kongo. Tillståndet kallas hypotermi, vilket innebär att kroppstemperaturen understiger gränsen för vad som krävs för att upprätthålla ämnesomsättning och andra kroppsfunktioner. Ett enkelt

sätt att undvika detta, kan vara att klä på det nyfödda barnet en mössa, och på så vis förhindra att en stor del av kroppsvärmen försvinner. Initiativet att sticka mössor och skicka till de drabbade länderna, har har fått stort genomslag runtom i världen. Tidningen Dagen skriver i sin artikel, att när premiärminister Gordon Brown år 2008 deltog i Save the Children UK:s kampanj, i hopp om att göra en insats för att minska barnadödligheten i världen, fick han 550.000 handstickade babymössor till 10 Downing Street i London. Nu har turen alltså kommit till Sverige!

Om du vill vara med och sticka, finns en beskrivning på en liten babyhjälm att hämta här. Annars går det bra att sticka vilken mössa, eller annat plagg, som helst. Huvudsaken är att man inte stickar i ett för tjockt garn. I hjälmmönstret har de använt ett superwashbehandlat merinogarn, och stickor nr 3. Två garner som blir perfekta att sticka med är Drops BabyMerino eller Lanett från Sandnes; två merinosorter som båda går bra att tvätta i 40 grader i maskin och är mjukast tänkbara för en liten.

Mössorna skickas till tidningen Dagens redaktion senast 1 september och sänds sedan vidare till Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa, där man vårdar kvinnor som har blivit utsatta för sexuellt våld av gerillasoldater under inbördeskriget. Vill du sticka för en god sak, tveka inte! Vill man, kan man också delta i tidningens utlottning av handarbetsböcker. Läs artikeln för mer information.

Skicka dina mössor till:

Dagen

Ann Jonsson

Kungsholmstorg 5

10536 Dagen

Märk kuvertet med ”sticktävling

/Térèse

1 kommentar:

  1. Tack för att du hjälper till med att berätta om insamlingen. Jättesöta modelltips!

    SvaraRadera