Virkad sjal

Den här sjalen är en av mina favoriter.
Sedan något år tillbaka har vi i butiken haft en sjal efter samma mönster uppvirkad i Crazy Zauberball (den höstmelerade färgen). Där gör det flerfärgade och tonande garnet jobbet och man slipper byta färg hela tiden, väldigt praktiskt och kul att se hur färgerna kommer.

Här har jag istället utgått från lite restgarner jag haft hemma och kompletterat med lite nytt.
Jag älskar att sätta ihop olika färgkombinationer som harmonierar med varandra eller så gå helt crazy och ta färger som bryter helt. Sjalen Tèrése har på sig går i lila och gråblå nyanser medan den jag har på mig går i rosa, korall & beige.

Den här gången lämnade jag garnerna jag valt ut i 2 olika påsar till min duktiga farmor och så kom sjalarna tillbaka en tid senare, väldigt spännande att se resultatet.

Sjalen är lättvirkad endast i stolpgrupper och luftmaskor, i dessa 2 sjalar har vi virkat ett varv i varje färg och sedan randat efter tycke, smak och hur långt garnet räckt. Man ökar både i mitten och i sidorna så ränderna kommer som V.

I båda sjalarna är det övervägande bomullsgarner som cotton viscose, safran, revive, lin mm med lite inslag av kid mohairgarner och någon alpaca. I vissa varv har vi också lagt med en glittertråd. Det behövs ca 800-900m garn eller ca 450gr för att få den så stor som vår är. Vi har virkat med nål nr 4.
Se fler bilder på vår hemsida här

Den här sjalen kan man verkligen få som sin egen eftersom man kan plocka ihop lite vad som helst och det är det som jag gillar så mycket och gör den till en favorit. I fredags hade jag en kund som valde bara beiga och naturvita nyanser med lite guldtråd i, väldigt snyggt !, och hon får en helt egen unik sjal när hon är klar.
/frida

Halvvantar i Koigu

Dessa värmare hade jag tänkt ha som tågstickning när jag och Lousie var på kurs för någon månad sedan. Då glömde jag just den stickningen hemma men jag hade ju en del annat att ta till som tur var.

Stickningen fick istället följa med på en tågtur till Stockholm för några veckor sedan, den trängdes i min lilla handväska under en hel dags shoppingrunda och jag stickade på tåget hem.
När jag sen skulle plocka upp stickningen för att fortsätta sticka på kvällen var den borta. Jag blev så ledsen och arg för jag hade kommit mer än halvvägs och inte skrivit ner några anteckningar på hur jag gjort =(
Dagen efter gick jag genom stationen påväg till jobbet och där på en betongsten hade någon lagt min lilla stickning så prydligt ihop rullad. Då blir man glad ! Tack denna någon.
Stickade glatt vidare och nu har jag också gjort mönstret klart.

Halvvantarna är stickade i det fina (och ganska nya garnet hos YlloTyll) Koigu KPPPM. Ett enklare hålmönster pryder dessa värmare och med en tumkil som sitter bra på.

Garnet är handfärgat i otroligt fina kombinationer, att bara titta på alla färger medan man stickar gör en på bra humör. Jag stickade i den grön melerade som ser ut som höstlöv.
Garnet är i 100% merinoull = väldigt mjukt.
Till mina halvvantar gick det åt ca 40gr så vill man kan man göra dem lite längre.

Mönstret heter nr 1221 Halvvantar med hålmönster (läggs ut på hemsidan inom kort) och stickas på strumpstickor nr 2½.
/frida

Linne i Lin

Fint linne i det tunna linet som är lite utställt, modell nr 1218 Linne med hål.
Här av vi stickat små omslaghål som ger ett skirt plagg när färgen man har under syns igenom hålen.
V-ringningen är av det djupare slaget som är snyggt när man har ett linne under. Linnet är också fint att använda som slipover över t-shirt och långärmade trikåtröjor.

Linnet är stickat på stickor nr 3½ och i färgen nr51 Ljus Khakigrön.

Finns i stl XS till XXL och åtgången är 2-3hg.
Fler bilder hittar du på vår hemsida här

Om du är medlem i YlloTylls kundklubb hittar du mönstret gratis när du är inloggad.

/frida

LIN & NORO Sekku

Det riktigt tunna garnet Noro Sekku tillsammans med en tråd YlloTylls Grovlin blev riktigt bra !
Roligt och skapande att sticka, det växer fram en härlig färgpalett vartefter maskorna stickas och man tittar nyfiket in i nystanet för att se vad det kommer för färg härnäst.

Ett stycke är klart och jag tror det blir en vid och kort slipover, vi får se. Isåfall kommer det räcka med ett nystan sekku och 3hg lin. (Till en tröja med långa ärmar räcker 2n sekku till alla stl.)

Funderar redan på vad mer jag vill sticka med Sekku... Sjalen med det tunna linet och sekku tillsammans blev ju också bra, kanske blir det en ny sjalvariant?

Tips! Håll isär de båda nystanen ivarsin stickkorg/påse, det underlättar stickningen eftersom den tunna sekku tråden har en tendens att tvinna sig om linet.
/annelie

På bild är det stickat i fägerna oblekt nr01 i YlloTylls Grovlin (100% lin) tillsammans med Noro Sekku nr7 (50% bomull, 17% ull, 17% nylon & 16% silke).

Fin lintröja med volanger

Det här är vår senaste tröja till YlloTylls tunna Lin som vi precis har skyltat upp med i butiken.
Volanger på olika sätt har visat sig bli speciellt bra i just tunt lin och förstärker ytterligare linets fina fall och kvinnliga karaktär.
Vår tidigare lintröja med breda volanger nr 2078 (rosa) har blivit mycket omtyckt vilket gjort att vi sålt slut på den rosa färgen den är uppstickad i.

I den nya tröjan med volanger har vi istället stickat flera mindre krusiga volanger i en kontrastfärg.
Modellen heter nr 2079 Lintröja med volanger, stickad i den Ljusa Khakigröna nr 51 med volanger i Mörk Khakibrun nr 46.

Åtgång till stl S & M är 3hg, L & XL 4hg, XXL & XXXL 5hg bottenfärg + 1hg kontrastfärg alla stl.

Garnkostnad stl M 520:-

Se fler bilder och mer info på vår hemsida här
/frida

Värm en liten

Sticka och rädda liv - går det?

Tidningen Dagen har, i samarbete med biståndsorganisationen PMU och Libris förlag, dragit igång initiativet Värma liten, som ska bevisa just det. Jag läste om projektet på bloggen 365 saker du kan sticka, och ville passa på att uppmärksamma det också på vår sida.

Fast man kanske inte kan tro det, dör många barn av nedkylning även i varma länder som Kenya, Tanzania, Sierra Leone och Kongo. Tillståndet kallas hypotermi, vilket innebär att kroppstemperaturen understiger gränsen för vad som krävs för att upprätthålla ämnesomsättning och andra kroppsfunktioner. Ett enkelt

sätt att undvika detta, kan vara att klä på det nyfödda barnet en mössa, och på så vis förhindra att en stor del av kroppsvärmen försvinner. Initiativet att sticka mössor och skicka till de drabbade länderna, har har fått stort genomslag runtom i världen. Tidningen Dagen skriver i sin artikel, att när premiärminister Gordon Brown år 2008 deltog i Save the Children UK:s kampanj, i hopp om att göra en insats för att minska barnadödligheten i världen, fick han 550.000 handstickade babymössor till 10 Downing Street i London. Nu har turen alltså kommit till Sverige!

Om du vill vara med och sticka, finns en beskrivning på en liten babyhjälm att hämta här. Annars går det bra att sticka vilken mössa, eller annat plagg, som helst. Huvudsaken är att man inte stickar i ett för tjockt garn. I hjälmmönstret har de använt ett superwashbehandlat merinogarn, och stickor nr 3. Två garner som blir perfekta att sticka med är Drops BabyMerino eller Lanett från Sandnes; två merinosorter som båda går bra att tvätta i 40 grader i maskin och är mjukast tänkbara för en liten.

Mössorna skickas till tidningen Dagens redaktion senast 1 september och sänds sedan vidare till Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa, där man vårdar kvinnor som har blivit utsatta för sexuellt våld av gerillasoldater under inbördeskriget. Vill du sticka för en god sak, tveka inte! Vill man, kan man också delta i tidningens utlottning av handarbetsböcker. Läs artikeln för mer information.

Skicka dina mössor till:

Dagen

Ann Jonsson

Kungsholmstorg 5

10536 Dagen

Märk kuvertet med ”sticktävling

/Térèse

Skönt sommarplagg


Efter att vi stickat upp en liknande modell i YlloTylls Grovlin (nr 1212) hade vi önskemål från kunder om en liknande modell fast i tunt lin.
För att göra den lite annorlunda valde vi en bred virkad kant i luftmaskbågar och sedan en uddkant på slutet som även är virkad runt halsringningen.

Precis som den i grovlin går den här fort att sticka på stickor nr 5 och den är enbart stickad i rätstickning i 2 nästan likadana stycken.
Holkärmstoppen är ett skönt sommarplagg att ha både över tunika och till byxor.

Modellen heter nr 1214 Glesstickad holkärmstop med virkad kant.
2hg går åt till stl S & M, 3hg till L & XL och 4hg till XXL
På bild stickad i stl M i färgen turkos.
Se fler bilder på vår hemsida här. /frida

Nya färger i Noro Sekku

I förra veckan kom de resterande färgerna i det fina Noro garnet Sekku som vi väntat på sedan i våras.
Det vi har stickat upp än så länge är en trekantssjal där man stickar med 1tr Sekku och 1tr YlloTylls tunna Lin.

Garnet är väldigt tunnt 420m/50gr så det är nästan att föredra att sticka tillsammans med något annat garn. Jag provstickade igårkväll 1tr Sekku tillsammans med 1tr Baby Alpaca Silk från garnstudio. Det blir väldigt bra och skulle passa perfekt till sjalen om man vill ha en varmare variant men jag funderar på ett helt plagg, får se vad det blir... Masktätheten i den kombon blev 18m/10cm med stickor nr 5.

Men i nya Noro katalogen Flowers 2 så finns det både en kofta och en slipover stickad med endast 1tr Sekku då med stickor 2,75. 4nystan är åtgången till koftan i stl M & L.

På bilden nedan är de nya färgerna fotade och nr från höger är: 1, 2, 3, 4, 5 & 7. På vår hemsida här kan du se en bättre färgkarta över färgerna men som det brukar vara gör sig färgerna bättre i verkligheten än på bild...

/frida

Sommar REA


Idag börjar vi med rea !

30% supersale på Garnstudios sommargarner (se bild till vä). Rean gäller så långt lagret räcker eller tom 31/7. Vi får leveranser varje v med påfyllning.

Vi har även fyllt korgar med andra reagarner som debbie bliss Amalfi, Järbos korall, vissa färger i garnstudios Lima mm.

Vi har gallrat bland våra modellplagg och säljer ut dessa till garnkostnadspriser.

Vår bokrea fortsätter med mönsterkataloger och böcker till riktigt bra priser.

Kom förbi och titta !

/yllotyll